Karaburun’da Antroposen Kampı: Temiz enerji mümkün mü?

Posted by

İZMİR – Ege Üniversitesi Antroposen Araştırma Grubu Antrog, 3-5 Eylül tarihleri arasında İzmir’in Karaburun ilçesinde ikinci kampını düzenleyecek. Antroposen çağın sorunlarına ve çözümlerine ilişkin kısa ve uygulamalı eğitimler içeren kamp, Akburun’da yer alan Alanes Camping’de gerçekleştirilecek. Üç gün boyunca Antroposen Çağın ve iklim krizinin çeşitli konuları üzerine eğitimlerin verileceği atölyelerin her biri farklı bir temayı ele alıyor.

2021 yılında Ege Üniversitesi bünyesinde kurulan Antroposen Araştırma Grubu Antrog, ortak bir bilimsel amaç uğrunda bir araya gelen her biri farklı dallardan araştırmacı, öğrenci ve sanatçılardan oluşuyor. Çalışma grubunun ana hedefi, ekolojik krizi sosyal, politik, kültürel ve tarihsel boyutlarıyla analiz etmek, jeoloji, biyoloji, çevre bilimleri, iklimbilim gibi yer, fen ve mühendislik bilimleriyle doğrudan ortaklık içinde krizin çözümüne yönelik bilimsel üretim ve etkinlikler yapmak olarak tanımlanıyor. Transdisipliner, aktivist ve kampüs-dışı bilimi önemseyen grup, şimdiye kadar Türkiye’de ve yurtdışında çok sayıda etkinlikte yer aldı. Kurgu-dışı ve kurgu kitapları bulunan Antrog üyeleri aynı zamanda iklim konusunda önemli gördükleri metinleri Türkçe’ye çevirerek websitelerinde ücretsiz olarak yayımlıyor.

‘SU YÖNETİMİ VE DİRENÇLİLİK ÜZERİNE BİR ÇEMBER DÜZENLENECEK’

Çadırla veya günübirlik katılım imkanı olan Antroposen Kampında sabahları Dr. Nilgün Dicle’nin yürüteceği yoga ve meditasyon etkinlikleri olacak. İkinci gün Müzikolog ve Hayvan Hakları Aktivisti Şebnem Edikli, insan odaklı sanat ve beden müziği üzerine bir atölye gerçekleştirecek. Ardından Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Cem Polat Çetinkaya, uzmanlık alanı olan su yönetimi ve dirençlilik üzerine bir çember düzenleyecek. Kampın son gününde ise Antropolog ve Deniz Tarihçisi Timuçin Binder, farklı yelkenli modelleri üzerinden denizciliğin imkanlarını uygulamalı olarak gösterirken, öte yandan iklim adaletini vurgulayan ‘aynı gemide olmak’ teması üzerinden tarihsel ve antropolojik bir izlek sunacak. Kampta son olarak, enerji konusu ele alınacak. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü doktora öğrencileri Barış Onur Örs ve Elif Gödekmerdan tarafından yürütülecek atölyede, ‘Temiz enerji mümkün mü?’ sorusuna yanıt aranacak.

‘BİRANIN TARİHİNİ VE AGROEKOLOJİK UYGULAMALARI KONUŞACAĞIZ’

Antrog kurucusu, Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi öğretim üyesi Prof. Dr. Çiler Çilingiroğlu, Antroposen temalı bir kamp düzenledikleri için ekip olarak çok heyecanlı olduklarını belirtti. Kampa ilk gün deniz kenarında yapacakları bir keşifle başlayacaklarını aktaran Çilingiroğlu, “Karaburun’un arkeolojisi, biyoçeşitliliği ve denizel ekolojisi üzerine kıyıda yürüyüş yaparken sohbet edeceğiz. Akşam yemeğinde iklim haberciliği atölyemiz olacak. Burada bize ekoloji haberleriyle tanıdığımız gazeteci Nurcan Etik ve sürdürülebilir arıcı Senem Çelikkol eşlik edecek. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise bira tadımı yaparken biranın derin tarihinden ve agroekolojik uygulamalardan konuşacağız. Ziraat Mühendisi Benginur Baştabak ve ev biracılığıyla uğraşan Çağdaş Bayraktar bu keyifli atölyeyi yürütüyor olacak” dedi.

Fosil yakıtların atmosferi aşırı ısıttığı bir çağda olduğumuzu hatırlatan Çilingiroğlu, “Neredeyse her gün yeni bir sıcaklık rekoru haberi geliyor. Temiz ve yenilebilir enerjinin imkanları ve sağladığı faydalarla olası dezavantajları ve geçişin zorluğu gibi konuları açık fikirlilikle ele almalıyız. Kampta Antroposen’e ilişkin konularımız içinde enerji de böylece uzmanları tarafından işlenmiş olacak. Alanes Camping’in destekçi olduğu ve ticari bir organizasyon olmayan kampımız, Antrog üyeleri dışında da herkese açık” diyerek çağrı yaptı.

‘BURADA ESAS KONUMUZ KAPİTALİZM DIŞI İKTİSADİ MODELLER OLACAK’

Kampın ikinci günü eğlenceli bir takas şenliği düzenlediklerini söyleyen Atölye yürütücüsü Arkeolog Nil Dilara Çolak ise “Burada esas konumuz kapitalizm dışı iktisadi modeller olacak. Kapitalizm kapitaloseni gün geçtikçe derinleştiriyor. Böylesi bir ortamda toplum, mevcut kapitalist diretmeleri çağın hatta insanın bir gerçeği olarak kabul ediyor. Hakikate yönelik algılarımız indirgeniyor, kısırlaştırılıyor. Halbuki insan yüzbinlerce yıldır, kapitalizm ise egemen üretim biçimi olarak yaklaşık iki yüz yıldır yerküreyi arşınlıyor. İnsan tarihi için çok kısa, yerküre tarihi için ise sadece çok komik bir zaman dilimi. Bu yaratığın her zaman burada olmadığını ve kaçınılmaz ya da ‘doğal’ bir sonuç olmadığını duymaya, anlamaya ihtiyacımız var. İşte bu kampta da hedefimiz fikir takası yapabilmek, birbirimizle farklı deneyimleri paylaşmak. Döngüsel ekonomileri, küçülme ekonomilerini bir çemberde tartışmaya açmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kampa katılmak isteyenler Antrog’un sosyal medya sayfalarındaki kayıt formunu doldurabilir.

Daha fazla bilgi: www.antrog.net

Instagram: antrog.arastirma

X: antrog_arastirma

Kayıt formu:

https://docs.google.com/forms/d/1lgUhmnRG8k-T-odFrrxwnuqUyfZxnV2C5Wow2Pn19P0/viewform?pli=1&edit_requested=true&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1n86tmUdbQOmD9KKR4k5r7JxVnDfMCC0mDHNKJ6Ed2MuNrRU–81UtS-4_aem_2Hv5BpYy2JGkWAjS1xFVQQ

.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir