Dünyanın en gelişmiş hiper yerçekimi tesisi faaliyete geçti

Çin, Dünyanın En Güçlü Yapay Yerçekimi Tesisi CHIEF’i Faaliyete Geçirdi

Çin, bilim dünyasında yeni bir kilometre taşı olan dünyanın en güçlü yapay yerçekimi oluşturabilen santrifüj tesisini hizmete açtı. Hangzhou kentinde bulunan ve Centrifugal Hypergravity and Interdisciplinary Experiment Facility (CHIEF) adını taşıyan bu tesis, mühendislikten jeolojiye, malzeme biliminden çevre araştırmalarına kadar geniş bir yelpazede deneyler yapılmasını sağlayacak.

2 Milyar Yuanlık Dev Yatırım

Çin hükümeti tarafından 2018 yılında onaylanan ve 2020 yılında inşasına başlanan proje, yaklaşık 2 milyar yuan maliyetle tamamlandı. CHIEF, dünyanın en büyük ve en güçlü hiper yerçekimi santrifüjüne ev sahipliği yapıyor. Bu santrifüj, yapay olarak Dünya’nın yerçekiminden çok daha güçlü bir “hiper yerçekimi” oluşturabiliyor.

Gelişmiş bir teknoloji olan santrifüj, yüksek hızda dönen dev bir kol ile yük taşındığında dairesel bir hareketle döner ve merkezkaç kuvvetini devreye sokar. Bu kuvvet, normal yerçekiminin çok üzerinde bir basınç oluşturarak hiper yerçekimini (hypergravity) simüle eder.

Araştırmalara Hız Kazandıracak Yapı

CHIEF, bilim insanlarına doğada uzun yıllar sürebilecek süreçleri hızlandırarak gözlem yapma imkanı sunmaktadır. Bu tesisler sayesinde bilim insanları, doğada binlerce yıl süren kirleticilerin taşınması süreçleri gibi konuları inceleyebilir. Aynı şekilde tesis, nehir taşkınlarının barajlara etkisi, depremlerin zemin yapıları üzerindeki etkileri ve uzayda bitki yetiştirme gibi çeşitli alanlarda deneyler yapma imkanı sağlar. Benzer şekilde, barajların yıllar süren stres testlerini birkaç saat içinde simüle ederek, daha güvenli ve dayanıklı mühendislik yapıları geliştirilebilir.

CHIEF’in santrifüjleri, 1.900 g-t (yerçekimi ivmesi × ton) kapasiteye ve 32 ton yük taşıma gücüne sahiptir. Bu güç, diğer tüm mevcut tesislerden daha fazla bir potansiyel sunmaktadır.

Karşılaştırma yapıldığında, NASA’nın Goddard Uzay Merkezi’nde bulunan santrifüj, 10 yıl önce dünyanın en büyüğüydü. Ancak CHIEF, çok daha büyük yükleri çok daha yüksek G kuvvetlerine çıkarabilme özelliğiyle benzersiz bir teknolojik ilerleme sunmaktadır.

Genel olarak CHIEF, baraj ve yamaç mühendisliği, sismik zemin mekaniği, derin deniz mühendisliği, derin yer mühendisliği, jeolojik süreçler ve malzeme işleme alanlarında araştırmalarda kullanılacaktır. Tesisin ilk santrifüj motoru faal durumda ve diğer iki santrifüj ile 10 birimlik destek ekipmanlarının üretimi devam etmektedir. CHIEF’in ilk devreye alma aşaması için bu yıl bir planlama yapılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir